tiistai 3. tammikuuta 2017

Villasukka varpaista varteen

Neulon aika harvoin villasukkia varpaista varteen. Eniten sitä tulee käytettyä näiden vyyhdeissä tulevien laadukkaampien lankojen yhteydessä. Aloittamalla neulomisen varpaista voin varmistaa vyyhdin riittävyyden. Markettilankoja on helppo ostaa tarvittaessa lisää, mutta näitä pari vuotta lankakaapissani marinoituja vyyhtejä ei tahdo saada mistään. Nytkin on työn alla villasukat Handun käsinvärjätystä langasta, joten lisää ei ole eikä tule.

Varpaista aloitettu villasukka istuu hyvin jalkaani, joten voisin oikeasti tehdä useamminkin sillä tekniikalla. Jokin siinä aina vain mättää. Ehkä syynä on se, että joudun katsomaan tiimalasikantapään ohjeen joka kerta, kun taaseen perus vahvennettu kantapää tulee jo niin selkärangasta.

Monesti näkee looppaamalla neulottuja varpaista aloitettuja villasukkia. Looppaus on minulta vielä kokeilematta ja tykkään tehdä ihan sukkapuikoilla. Ja vasta nyt olen aloittanut tekemään molempia sukkia samaan aikaan. Olen sellainen jälkijunalainen näissä asioissa. 🙈

Aloituksen tykkään tehdä Judy´s magic cast-on tekniikalla. Ohje on englanniksi ja siinä on suhteellisen helposti ymmärrettävät kuvat mukana. Silmukoiden luominen aloitetaan tekemällä normaali vetosolmu yhdelle puikolle. Aloitettaessa pidetään kahta puikkoa oikeassa kädessä ja langan pää kiertää vasemman etusormen ympäri ja neulottava lanka vasemman peukalon ympäri. Vetosolmu on ylemmällä puikolla, joten alempaan puikkoon koukataan lanka peukalon kohdalta. Sitten koukataan ylempään puikkoon silmukka etusormen puoleiselta langalta. Judyn kuvat selventävät asian hyvin. Silmukoita tehdään yhteensä 16 eli 8 / puikko.
Silmukoiden luomisen jälkeen seuraan Neulistin ohjeen mukaisesti. Neulon ensin yhden kerroksen ympäri ja aloitan vasta sitten lisäykset. Ensimmäiseltä puikolta neulon yhden silmukan ja teen oikealle kaartuvan lisäyksen (poimi silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle takaa ja neulomalla tämä langankierto etureunasta oikein). Neulon ensimmäisen puikon loppuun ja toiselta puikolta, kunnes siinä on yksi silmukka jäljellä. Tähän tulee vasemmalle kaartuva lisäys (poimi silmukoiden välinen lanka puikolle työntämällä vasen puikko sen alle edestä ja neulomalla tämä langankierto takareunasta oikein). Neulistikin esittää asian kuvallisesti, mikä auttaa hahmottamista. Kolmas puikko neulotaan kuten ensimmäinen ja neljäs kuten toinen. Ensin teen lisäyksiä joka kerroksella kolme kertaa ja tämän jälkeen joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on haluttu määrä. Näihin villasukkiin tein 64 silmukkaa. Kärjestä tulee todella hyvin jalkaani istuva.

Huomenna minulla alkaa taas koulu, joten otin tänään kaiken irti pienestä omasta ajastani. Päädyin siivoamisen ohella neulomaan ja katsomaan samalla Netflixistä The Crown - sarjaa. Siihen jää koukkuun.

3 kommenttia:

Suvituulian kasityopaja kirjoitti...

Tsemppiä projektiin! Siitä se lähtee.

Marja kirjoitti...

Minulla on sekä looppaaminen, että varpaista varteen, vielä kokematta. Joku päivä sitten :) The crown oli kyllä hyvä sarja, toivottavasti tulee jatkoa...

Viivu kirjoitti...

Varpaista varteen kannattaa kokeilla. Ensimmäinen kerta vaati pientä mietiskelyä aloittamisessa ja kantapäässä, mutta sen jälkeen on sujunut. Sillä tavalla tulee mun mielestä todella hyvin istuvat sukat. Toivon todellakin, että tulisi jatkoa The Crownille. Juuri katsoin viimeisen osan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...