tiistai 20. joulukuuta 2011

Miehen kauluri ja pipo

Ja lisää joululahjoja valmistuu...

Meillä mies vilkaisi syksyllä Novitan lehteä ja tokaisi haluavansa kaulurin. Laitoin asian korvan taakse ja joulun lähestyessä se oli paras lahja, minkä keksin. Hän kuitenkin arvostaa enemmän itse tehtyä kuin rahalla ostettua.

Kaulurin ohje on Novitan syksy 2011 lehdessä. Lehden ohjeessa raitakuvio on tehty jälkikäteen, itse halusin kokeilla intarsiaa muita töitä ajatellen. Kauluria tehdessä on siis kulkenut viisi lankakerää samaan aikaan. Ei välttämättä kauhean fiksu veto, mutta kelpaa tähän työhön. En ole vielä kostuttanut tai silittänyt kauluria, mutta ainakin vielä raita on kohollaan. Näyttää oikeastaan nätiltä näinkin, joten ei niin haittaa vaikkei työ tasottuisi. Lankana käytin Novitan keloa sen paksuuden ja värien takia. Kaulurin leveys on 39 silmukkaa. Neuleohjeesta poiketen, en tehnyt pääntien kohdalla kavennuksia enkä jättänyt silmukoita odottamaan vaan oikaisin mutkat suoriksi ja päätin keskeltä n. 17 silmukkaa, jotka loin seuraavalla kerroksella uudestaan. En tiedä, kuinka tarkkoja ohjeita saa kertoa, joten käykää poimimassa loput tiedot Novitan sivuilta tai lehdestä.Pipo on oma malli ja alla on siihen ohjeet. Pipoon ja kauluriin kului metsänvihreää yhteensä alle 2 kerää.

Lanka: Novita Kelo metsänvihreä 387, alle kerä
Novita Kelo terra 644, alle kerä
Novita Kelo savi 469, alle kerä

Puikot: 8 pyöröpuikko

Luo 65 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta viisi kerrosta. Raidat voi luoda oman maun mukaan, mutta itse jatkoin seuraavasti: Neulo metsänvihreällä sileää neuletta kuusi kerrosta ja vaihda sitten terraan. Neulo terralla sileää neljä kerrosta ja savella kaksi kerrosta. Vaihda takaisin metsänvihreään ja neulo, kunnes pipon korkeus on noin 16 cm. Aloita kavennukset:
  1. Neulo 4 oikein, kavenna neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Toista kerroksen loppuun
  2. Neulo koko kerros sileää neuletta
  3. Neulo 2 oikein, kavenna neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Toista kerroksen loppuun
  4. Neulo koko kerros sileää neuletta
  5. Neulo 1 oikein, kavenna neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Toista kerroksen loppuun
  6. Neulo koko kerros sileää neuletta
  7. Neulo koko kerroksen ajan kaksi yhteen
  8. Neulo koko kerroksen ajan kaksi yhteen
  9. Päätä jäljellä olevat silmukat vetämällä lanka niiden läpi, kiristä ja päättele.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...